Napredak u edukaciji

Napredak medicine i tehnike, posebice dugogodišnji rad u struci, za djelatnike iz područja protetike i ortotike iziskuje adekvatnu edukaciju prema svjetskim standardima. Iako relativno mlada struka, kroz desetljeća, suočena je sa nizom izazova u svakodnevnom radu. Praćenje i primjenu novih suvremenih tehnoloških postignuća zadaća je dobro educiranog stručnjaka , ali i važan čimbenik u napretku struke.

Dugogodišnji problem edukacije protetičara i ortotičara vezan je uz činjenicu da na području Republike Hrvatske nema institucije u kojoj bi se obrazovali stručnjaci iz područja protetike i ortotike. Osnivanjem Društva za protetiku i ortotiku ISPO Croatia kao članice International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO) prepoznat je problem edukacije te su u posljednje vrijeme učinjeni znatni pomaci. Unatrag deset godina pojavljuje se neprofitna organizacija specijalizirana za edukaciju na daljinu DISTANCE LEARNING iz područja protetike i ortotike pod nazivom HUMAN STUDY (HS). Kroz edukativne programe, Human Study nudi međunarodno priznatu ISPO akreditaciju. Prema ISPO standardima edukacija se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela i svrstana je u kategorije:

- ORTHOTIST/PROSTHETIST: BASHELOR DEGREE CATEGORY l ISPO
- ORTHOPEDIC TECHNOLOGIST: CATEGORY ll ISPO
- ORTHOPEDIC TECHNICIAN: CATEGORY lll ISPO

U zadnjih deset godina tri generacije studenata (20) završilo je edukaciju za CATEGORY ll ( CAT ll). HUMAN STUDY u suradnji s MAHIDOL UNIVERSITY iz Bangkoka 2013. godine pokrenuli su pilot program za edukaciju studenata za CATEGORY l (CAT l). Uvjet za ovu edukaciju bio je da student završio CAT ll. Nakon završenih pet semestara, krajem 2016. godine četiri studenta iz Hrvatske je pristupilo zavrsnom kliničkom ispitu na SIRINDHORN SCHOOL FOR PROSTHETICS AND ORTHOTICS (SSPO), SIRIRAJ MEDICAL FACULTY, MAHIDOL UNIVERSITY iz Bangkoka, Thailand. Uspješno završenim ispitom postaju prvi stručnjaci s akreditacijom CAT l na ovim prostorima. HUMAN STUDY svojim programom omogućuje sticanje novih znanja iz anatomije, patologije, biomehanike, fiziologije, stručne prakse i mnogih drugih predmeta, područja i disciplina. Zanimljivost je u programu edukacije koja se provodi paralelno sa zapošljavanjem studenata; stečena znanja student istodobno primjenjuje u svakodnevnom radu gradeći tako važno iskustvo. Važno je napomenuti da student primjenjuje u svom svakodnevnom radu. Edukacijom zaposleni student dolazi do novih saznanja i napretka u izradi pomagala, sadržajnije komunikacije s liječnicima i kompletnim timom zaduženim za skrb pacijenata.

NAPOMENA: Završni semestralni ispiti za CAT ll održavali su se u prostorijama Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala Medicinskog fakulteta u Zagrebu, KBC Zagreb.

Za više informacija o HUMAN STUDY pogledati adresu: http://www.human-study.org/

Autor: Zoran Starčević, B.PO&CPO Cat I

Dean Werner