Poštovani suradnici – članovi  ISPO-a Hrvatske,

na samom početku ove 2017. god. želimo Vas obavjestiti, da na internetskoj stranici društva  postoji i dio koji se zove „ o nama“ sa osnovnom namjenom, da se tu prezentiraju tekstovi-članci naših članova. Osnovna vodilja je, da će članovi kroz tu razinu komunikacije  prezentirati svoje  radove, uspjehe, rezultate i time omogućiti nastanak jedne nove razine stručne suradnje i interdisciplinarne kohezije društva. No, prvotno ideja je bila, da bi se stvorila opće zainteresiranost za internetsku stranicu napraviti „štih probu“ s tekstom, koji će zasigurno stvoriti različite komentare negativne ili pozitivne, ali zaintrigirati članove. Time stvoriti atmosferu, da se iznađe kod svakog člana „interes i vrijeme“ u budućnosti,  kako bi se češće otvarala internetska stranica društva. Inicijalno tekst koji slijedi podsjeća u kratkim crtama na  vrlo značajni trenutak za društvo  i vrlo značajnu osobu.

Listopad 23-25, 2002. god., grad Dubrovnik,  dobio je  u svojoj prevrijednoj znamenitosti, povijesti, još jedno događanje, zapisano kao prva konferencija ISPO Croatia pod okriljem International Society for Prosthetics and Orthotics - „Third ISPO Central and Eastern European Conference“ sa temama Rehabilitacija po ratnim stradavanjima, Protetika u rehabilitaciji. Pod pokroviteljstvom  Ministarstva zdravlja republike Hrvatske, a u organizaciji Kliničkog Zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala i ISPO Hrvatska, i u suradnji sa Hrvatskim ortopedskim društvom, Hrvatskim društvom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Hrvatskog liječničkog društva. Prim.dr.sc. Miroslav Jelić predsjednik ISPO Hrvatska i predsjednik organizacijskog odbora održao je govor i tom prigodom otvorio konferenciju. Taj događaj je dodatno uveličao svojom nazočnošću prof. Sepp Heime tadašnji predsjednik međunarodnog ISPO-a, kao i prof.dr.sc. Črt Marinček predsjednik ISPO Slovenija i predstojnik UZRI  Instituta za rehabilitaciju osoba s invalidnošču  KBC-a Ljubljana. Ta prva konferencija ISPO Hrvatska bila je od samog začetka na vrlo visokoj razini kako u stručnom tako i u društvenom dijelu. Takva razina  je tijekom svih ovih godina postala i standard. Prim.doc.dr.sc. Miroslav Jelić predsjedavajući ISPO Hrvatska od prvih dana društva, kao i predsjedavajući organizacijskog odbora  od prve konferencije 2002. god., potom i slijedom godina, dao je velik obol i unio izuzetno puno energije i truda  da bi se to postiglo, da simpoziji budu visoke razine, uvijek s aktualnim temama, i to diljem „lijepe naše“ tako da bi se upoznale ljepote zemlje, ISPO Hrvatska kao društvo iz godine u godinu poveča se u članstvu.Postignute vrijednosti za društvo su i dalje temeljni ciljevi u radu, kao i organiziranju i održavanju simpozija.  

U samom začetku specijalizacije iz ortopedije, kao prvi specijalizant u  Zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala KBC Rebro, u svrhu stjecanja novih tehničkih saznanja iz protetike i ortotike, s težištem na protetici krajem 1989. god. bio sam upućen u Institut za rehabilitaciju osoba s invalidnošću pri KBC-u Ljubljanu. Tom prigodom upoznao sam prof. dr.sc. Črt Marinček-a tadašnjeg predstojnika Instituta i predsjednika ISPO Slovenija. Prof. Marinček  je po zamolbi  i preporuci tadašnjeg  predstojnika Zavoda prim.dr. I. Husića, kontaktirao s vodećim ljudima ISPO-a, da me se primi u tu međunarodnu asocijaciju i da bio postao predstavnik za Hrvatsku. Predsjedništvo ISPO-a u Danskoj, vrlo brzo je donjelo odluku te sam postao pridruženi član „moderator“  za Hrvatsku. Prvo moje predstavljanje i prezentacija kao moderatora za Hrvatsku bilo je u Švedskoj tih devedesetih. U sklopu međunarodnog simpozija bio je tečaj iz amputacijske kirurgije ekstremiteta, što je za moje već stećeno iskustvo iz ratne amputacijske kirurgije, te protetike, tijekom tih godina domovinskog rata, bio jedinstven događaj, da se „struci“ na međunarodnoj razini prezentira naša iskustva. Poslije toga tijekom tih osam godina moderatorstva aktivno sam sudjelovao na dva Svjetska ISPO kongresa  IX. u Amsterdamu i X.  Glasgow-u s posterima iz tematike ratne rekonstruktivne amputacijske kirurgije i protetike. Tijekom svjetskog kongresa ISPO 2001. u  Glasgow-u, prof. dr. Marinček  predstavio me je kao moderatora za Hrvatsku tadašnjem predsjedniku ISPO-a prof. Sepp Heime. Tom prigodom pozvao sam  prof. Heime da bude nazočan u  u Dubrovniku 2002. god. kada će se održati prva konferencija.

prim. Ognjen Živković dr. med. specijalist ortopedije

Predsjednik ISPO-a Hrvatske